האם זה בריא להתאפק ולדחות את ההגעה לשירותים או לא?

הומאופתיה קלאסית היא שיטת טיפול מדויקת ועוצמתית.
ההומאופתיה מאבחנת את המטופל בצורה יסודית ומבינה את מקור ושורש המחלות.
ההומאופטיה משנה את חייו של המטופל ומחזירה אותו לאיזון בריאות ושמחה .

שלפוחית שתן ממוצעת של אדם בוגר יכולה להחזיק בממוצע שווה ערך של כשתי כוסות מלאות נוזל. במצבים שונים, אנו נדרשים,להתאפק או לא להתאפק? - זו השאלה! מרגישים מחויבים או מעוניינים להתאפק, גם כאשר השלפוחית מלאה. באמצע ישיבה בעבודה אנו עשויים להרגיש מחויבים להתאפק. באמצע שיעור או הצגה, אנו עשויים להרגיש מחויבים להתאפק. כשאנו שנמצאים באמצע נהיגה או במקום ציבורי שבו השירותים לא נראים סימפטיים, יתכן שנרצה להתאפק עד שנחזור הביתה. השאלה היא, האם זה בסדר, תקין ולא מזיק? האם להתאפק זה בסדר או שלא כדאי – זו השאלה ויש לנו תשובה.

מתי זה בסדר להתאפק?

במידה מסוימת, התאפקות לא גורמת לשום בעיה. מרבים האנשים לא יתאפקו ויתאפקו עד אשר בריחת השתן תגיע. ונזכור כי כל פעוט לומד בשלב כזה או אחר, איך להתאפק. אם לא היינו נוהגים כך, יתכן שלעולם לא היינו נגמלים מחיתולים… ישנו מיתוס שגורס שדלקות בשלפוחית או בדרכי השתן נגרמים מהתאפקות יתר. ישנם רופאים שמסבירים שהתאפקות טבעית, בגבול הסביר, לא תגרום לכך. לרוב, הדלקת נגרמת מחיידקים ולא מהתאפקות מזדמנת. נדגיש שאם ההתאפקות הופכת להרגל והיא גם נמשכת לתקופות ארוכות, הדבר עלול לעורר מצבים דלקתיים.

כאשר מערכת השתן תקינה ובריאה, התאפקות איננה מסוכנת והיא בדרך כלל בסדר. למעשה, חלק מהסובלים משלפוחית רגיזה מצליחים להתאמן ולהרגיל את גופם להתאפקות מסוימת, כדי לתזמן את ההתרוקנות בשירותים. אגב, בשלפוחית רגיזה, אותות עצבים שמפעילים את שרירי השלפוחית מאותתים למעשה על צורך להתרוקן, גם כאשר השלפוחית רחוקה מלהיות מלאה.

מתי לא להתאפק יהיה בריא יותר

הצורך להשתין לא מתחיל להופיע רק כאשר השלפוחית מלאה. לרוב, כאשר שלפוחית השתן מלאה עד לחצי, העצבים הסמוכים מעבירים למוח את התחושה של צורך בהשתנה. אדם בריא יכול להתאפק אפילו מספר שעות, וזה יכול להיות בסדר. זה לא מומלץ בקביעות, אך אפשרי בהתאם לנסיבות. אולם עקב מצבים רפואיים מסוימים, התאפקות אפילו קצרה למדי יכולה להזיק. לדוגמא, לאנשים הסובלים מבלוטת ערמונית מוגדלת או ממחלת כליות, התאפקות יכולה לפגוע בתפקוד הכליות או להביא לזיהומים. גם לנשים בהיריון לא מומלץ להתאפק יותר מדי. התאפקות בהיריון מעלה את הסבירות לדלקת בדרכי השתן. חשוב לשים לב שאם לא הרגשתם צורך להתרוקן לאורך זמן, זהו איתות ברור על התחלה של התייבשות. במקרה זה, חשוב להשלים את החוסר ולשתות.

חשוב להכיר: תופעות לא נעימות ואף מסוכנות בשל התאפקות

התאפקות ממושכת עלולה לגרום לכאב. התאפקויות ממושכות אולי לא יגרמו לשלפוחית להתפוצץ, אבל כן הופכות את מערכת השתן לרגישה יותר לדלקות ולהתבססות של חיידקים. התאפקות ממושכת עלולה לגרום להשתנה עצמה לכאוב ולעיתים תחושת הכאב ושרירים תפוסים יישארו גם זמן מה לאחר ההתרוקנות.

התאפקות מוגזמת תגרום עם הזמן לשלפוחית להימתח ולהיות פחות אלסטית. כלומר, מתפתחת בעיה של אצירת שתן. אצירת שתן מוגדרת כמצב שבו למרות שמשתינים עדיין השלפוחית לא מתרוקנת לגמרי. לרוב, זה קורה בגברים מבוגרים בעלי ערמונית מוגדלת. טיפול במצב כזה נעשה על ידי קטטר. התאפקות יתר הנמשכת לאורך זמן והופכת להרגל יכולה לגרום לבעיות נוספות. לדוגמא, היחלשות שרירי רצפת האגן. לאוכלוסייה בסיכון, הועלתה השערה כי התאפקות עלולה להחמיר תופעה של אבנים בכליות.

נבקש לציין כי אנשים הסובלים משלפוחית רגיזה כן יכולים להפיק תועלת מאימון בהתאפקות. אימון כזה יכולה להיעשות על ידי התרכזות בפעילות מסוימת, פעילות ספורטיבית, צפיה בסרט, קריאה. במידת הצורך, כדאי להימנע משתיית אלכוהול וקפאין שגורמים לדחף מוגבר להתרוקן.

מקורות:
https://www.healthline.com/health/holding-pee
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321408

אז מה היה לנו בכתבה:
תמונה של רינת בר-לב
רינת בר-לב

מומחית לטיפול בבריחת שתן למבוגרים, מתבגרים וילדים. רינת עם נסיון רב בהתמודדות עם בעיות שליטה על הסוגרים.