מעטים האנשים המעוניינים לדבר על בריחת שתן, אך אנשים רבים סובלים מבעיות שליטה על השלפוחית, כשנשים מושפעות מהבעיה יותר מגברים. תרופות וניתוחים מסייעים לבריחת שתן, בהתאם לגורם הבעיה, אך קיימות אפשרויות אחרות כגון תרגילים, שינויים באורח החיים ואף תוספים מסוימים. מאמר זה מכסה את תרופות הסבתא אותן מומלץ לשקול לטיפול בבריחת שתן.
תרגילי קיגל
התרגילים כרוכים בכיפוף השרירים המשמשים לעצירת זרימת שתן, והם הראשונים ברשימת תרופות הסבתא. תרגילים אלו שימושיים בשלבים מוקדמים של בריחת שתן, ושומרים על תפקוד רצפת האגן לטווח הארוך.
התרגילים כרוכים בביצוע חזרות על כיווץ האגן ושחרור השרירים, והם ניתנים לביצוע בכל מקום ובכל עת. פיזיותרפיסט מלמד את ביצוע התרגילים והחזרות עליהם, והשיפור ניכר לאחר חודש וחצי עד שלושה שבועות של תרגול קבוע. יש להמשיך לבצע את התרגילים על מנת לשמור על היתרון.
גוף בריא – ירידה במשקל, במצב של עודף משקל, חיונית להפחתת חומרת בריחת שתן. שומן בטני עודף מפעיל לחץ על השלפוחית ועל שרירי האגן. הפחתת מספר קילוגרמים מסייעת לשיקום השליטה בשלפוחית.
אימון השלפוחית – ניתן לחשוב על שיטה זו כעל טירונות לשלפוחית השתן. למרות שזה נשמע אולי פשוט, אימון השלפוחית דורש סבלנות, כשהמפתח הוא ללמוד כיצד לדחות את הצורך למהר לשירותים. בהתחלה, מנסים לעכב את מתן השתן למשך עשר דקות ולהמשיך בהתאפקות עד הצלחה בהתאפקות למשך עשרים דקות. בסופו של דבר מגדילים את הזמן כך שניתן להשתמש בנוחות בשירותים אחת לארבע שעות.
מגנזיום – מינרל חשוב לתפקוד נכון של שרירים ועצבים, ומקל אף את השליטה בדחף ההשתנה. מומלץ לכלול בתזונה מזונות עשירים במגנזיום, כגון תירס, תפוחי אדמה ובננות.
הפסקת עישון – במקרה בו הסיבות המובנות, הברורות והידועות להפסקת עישון אינן מספיקות, הגמילה מעישון מסייעת אף כתרופת סבתא נגד בריחת שתן, שכן ניקוטין מגרה את השלפוחית. מעשנים נוטים להשתעל יותר מאשר אנשים שאינם מעשנים, ושיעול כרוני נחשב כגורם סיכון להתפתחות בריחת השתן או צניחת איברי האגן.
הפחתת קפאין – זהו חומר משתן התורם לגירוי השלפוחית, ומעורר התכווצויות שרירים העשויות לגרום לבריחת שתן. קפאין ידוע ביכולתו לעורר את המוח, ושלפוחית מלאה מושפעת מהאונה המצחית של המוח, בהשפעה מעוררת על השלפוחית, בשילוב עם השפעה משתנת קלה. מומלץ להימנע או להגביל את השימוש בקפאין בבריחת שתן, במיוחד כשהבעיה מתבטאת בדחף.
הימנעות מהתייבשות – זה נשמע מנוגד למצב של בריחת שתן, אך שתיית מספיק מים חיונית לטיפול בבריחת שתן. מצב של יובש עלול להוביל לעצירות, המגרה את שלפוחית השתן וגורמת לבריחה. מומלץ לשתות שש עד שמונה כוסות מים ביום, בשעות היום, כך שלא ייווצר צורך למהר לשירותים במהלך הלילה.
טיפולים ביתיים ושינויים בסגנון החיים
בעיות בריחת שתן עשויות לדרוש נקיטה באמצעי זהירות למניעת גירויים בעור. אלו כוללים:
הימנעות מכביסה תכופה של הבגדים – היות וחומרי הכביסה עשויים להציף את ההגנות הטבעיות של הגוף כנגד דלקות בשלפוחית השתן.
מריחת קרמים – כגון וזלין או חמאת קקאו כדי להגן על העור מפני שתן.
הזזת הרהיטים – במצב של בריחת שתן לילית, יש לאפשר הגעה נוחה יותר אל האסלה, באמצעות הסרת השטיחים או הרהיטים עליהם ניתן למעוד או להתנגש בהם בדרך לשירותים.
תאורת לילה – להארת הדרך והפחתת הסיכון לנפילה.
סיר שתן – שימוש בסיר שתן במיטה משמש לבריחת שתן תפקודית.
רפידות סופגות – במצב של מבוכה בשל הבעיות בשליטה על שלפוחית השתן, ניתן להתמודד באמצעות לבישת רפידות סופגות המונעות את הרטבת הבגדים ומאפשרות יציאה נוחה מהבית.
אכילת יותר סיבים – למניעת עצירות הגורמת לבריחת שתן.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: