בריחת שתן משפיעה על כחמישים אחוזים מהנשים בשלב מסוים והיא מהווה השפעה משמעותית על איכות החיים ופוגעת פיזית ונפשית באורח החיים. בנוסף, בריחת שתן משפיעה על התפקוד המיני, גורמת לבעיות ביחסים, הפסקת פעילות גופנית, מגבלות תנועה, וגורמת לדכאון ובידוד חברתי.
בריחת שתן מוגדרת על פי האגודה הבינלאומית לבריחות שתן כדליפה בלתי רצונית של שתן. קיימים שני סוגים עיקריים : בריחת שתן הנובעת מלחץ, ודחף להטיל שתן כתוצאה מפעילות יתרה של שלפוחית השתן.
ניתן לטפל בשני הסוגים באמצעות טיפולים פיזיותרפיים, תרופות או ניתוח אולם נראה כי להשפעה הפסיכולוגית יש השפעה גדולה יותר על האדם. מערכות יחסים רבות מושפעות מבריחת שתן. באחד מן המחקרים שנעשו בתחום נמצא כי 38 אחוזים מן הנשים ו-32 אחוזים מהגברים דיווחו כי בריחת שתן של בן הזוג משפיעה לרעה על הזוגיות.
כיצד בעיות בתפקוד המיני ובריחת שתן משפיעה על נשים?
במחקר אחר שנערך נמצא כי נשים רבות נוטות לאבד את יכולת הריכוז בעבודה, יכולת ביצוע משימות ומרבות לבקר בשירותים. בנוסף לכך, יציאה לחופשה עשויה להיות טרואמטית עבור נשים הסובלות מבריחת שתן. נשים רבות מסרבות לבקר במקומות חדשים מהחשש כי לא יהיו שירותים זמינים במקום.
התפקוד המיני מושפע באופן משמעותי על ידי בריחת שתן, דבר אשר עשוי להביל לתחושת חוסר בטחון. כ20-50 אחוזים מהנשים אשר סובלות מבריחת שתן, מתארות בעיות בתפקוד המיני.
דכאון נמצא נפוץ בקרב נשים הסובלות מהתופעה ומוסיף להערכה עצמית נמוכה, דבר אשר מוביל בתורו לנסיגה חברתית וירידה באיכות החיים. המודעות לתופעה חשובה שכן בריחת שתן היא בעיה מוכרת ופתירה.
ניהול אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה, צריכת נוזלים מרובה ופעילות גופנית יכולים לחזק את רצפת האגן ולמנוע בהמשך, בריחת שתן. חשוב כי נשים הסובלת מהבעיה יפנו לייעוץ רפואי כדי למזער את ההשפעה הפסיכולוגית והחברתית של התופעה.
דרכי התמודדות
ראשית מומלץ לקבל ייעוץ רפואי, בהמשך ניתן לשלב ייעוץ מקצועי. אחת השיטות היא חיזוק שרירי רצפת האגן. עבודה עם מטפל מסייעת בחיזוק שרירי הבט התומכים בשלפוחית השתן, באמצעות תרגילי חיזוק.
נשים רבות מנסות לבצע תרגילים לחיזוק השרירים ללא ייעוץ מקצועי ואינן מפיקות את מלוא התועלת שכן אינן עובדות בצורה נכונה. עבודה עם מטפל בעלת הכשרה מיוחדת, הוכחה כמגדילה את אפקטיביות הטיפול. לפי אחד המחקרים, נשים אשר יישמו תרגילים עם מטפל מקצועי, חוו שיפור ב80 אחוזים מהמקרים.
שתי טכניקות נוספות המגבירות את יעילות הטיפול בשרירי האגן הן ביופידבק וגירוי חשמלי. במסגרת הביופידבק, ישנם מכשירים המחוברים לחיישנים העוזרים לפיזיותרפיסט לאבחן אילו שרירים פעילים ובמדידת עוצמת הפעילות.
מרפאות אחדות מציעות טיפול באמצעות גירוי חשמלי המלווה בביופידבק, עבור אנשים בעלי שרירי רצפת אגן חלשים. בנוסף, ניתן לפנות לייעוץ זוגי ומיני, אשר עשוי להעניק כלים להתמודדות עם בעיות בתפקוד המיני של בני הזוג.
טיפול תרופתי
רופאים רבים רואים בטיפול תרופתי, לטיפול בבריחת שתן כמוצא אחרון. במקרים בהם המטופלים עברו טיפולי פיזיותרפיה בשילוב ביופידבק ולא חל שיפור בתפקוד המיני, ייעשה שימוש בתרופות.
ישנן מספר תרופות ממשפחת Anticholinergic ו Antispasmotics אשר חוסמות את מעבר החומרים הכימיים בסינפסות למעבר אותות חשמליים אשר גורמים להתכווצויות בלתי רצוניות של שלפוחית השתן.
השימוש בתרופות האלה הפך לפופולרי בשנים האחרונות. אם בריחת שתן במהלך קיום יחסי מין ופעילות גופנית, הינה מקור לדאגה, הרופא עשוי להמליץ על טיפול כירוגי המציע פתרון לתופעת בריחת השתן.