בריחת שתן אינה חייבת להיות עובדת חיים עימה יש לחיות ואליה יש להסתגל. קיימים היום מגוון טיפולים משלימים וקונבנציונאליים המאפשרים איכות חיים. בין היתר כוללות שיטות אלו ניתוחים, תרגילים לחיזוק שרירי רצפת האגן ופיזיותרפיה.
בעיה זו נפוצה בעיקר בקרב נשים ומתבטאת במספר סוגים של הפרעות במערכת שלפוחית השתן. אין ספק שמדובר בתופעה הפוגעת באיכות החיים, מביכה, ומובילה לאובדן העצמאות, במיוחד כשהיא פוגעת ביחסים אינטימיים.
צניחת רצפת האגן ובריחת שתן הן בעיות נפוצות אך באמצעות אבחון נכון וטיפול הולם, ניתן לשפר את איכות החיים באופן משמעותי. היום קיימים מגוון פתרונות וטיפולים משלימים המותאמים אישית לכל מטופלת.
אחד מטיפולים אלו, על פי שיטת פאולה, הפך לפופולארי בתחום ריפוי רצפת האגן. הטיפול מבוסס על הפעלה ייחודית של השרירים הטבעתיים, תוך חיזוק התיאום בין השרירים בתחתית האגן לשרירים טבעתיים אחרים בגוף.
הגורמים לבריחת שתן ומאפייניה
בניגוד לחשיבה המקובלת, בעיה זו אינה אופיינית לבני גיל הזהב בלבד, אלא נגרמת כתוצאה ממשתנים רבים, כולל מחסור באסטרוגן, המאפיין את גיל המעבר, דלקת בדרכי השתן, מצבים פסיכולוגיים, השפעת תרופות שונות, ומצבי מחלה המרתקים אדם למיטתו תוך שהוא סובל מחוסר יכולת לשלוט על הסוגרים. הגורמים הנפוצים יותר כוללים תכיפות במתן שתן, איבוד שתן במאמץ, מומים מולדים ונצירת שתן.
ראשית, ועל מנת ליהנות מטיפול מוצלח. יש להתגבר על המבוכה ולקבל ייעוץ רפואי. נשים רבות נמנעות מלשוחח על בעיית בריחת שתן ואינן מתייעצות עם חברות, עם בני משפחה ואף לא עם הרופא. הן מונעות מעצמן טיפול ראוי מתוך מחשבה שהבעיה תחלוף מאליה או שעליהן ללמוד לחיות עימה היות ו"הגיעו לגיל".
סברה זו רחוקה מלהיות תואמת את המציאות. נשים אלו צריכות להבין כי הנזקים אותן הן גורמות לעצמן בכך שהן נמנעות מקבלת טיפול, מובילים לנזקים פסיכולוגיים וחברתיים. בדומה לכל מצב רפואי אחר, העדר טיפול רק יחמיר את הבעיה, ובוודאי שלא יעלים אותה.
חוסר השליטה על הסוגרים מוביל לאיבוד הכבוד העצמי והפרטיות ויגרום בהמשך להגבלת הניידות תוך תחושת בידוד חברתי ותסכול. מכאן ועד לבעיות דימוי עצמי נמוך (ריח רע של שתן המלווה בתחושת לכלוך), וחרדה – הדרך קצרה.
אבחון מדויק
אורוגניקולוגים הם הרופאים המתמחים בטיפול בבעיות רצפת האגן. האבחון הקליני הראשון כולל בדיקת על-שמע ובדיקה גופנית. בהמשך מבצע הרופא בדיקות שונות כולל בדיקת שתן לגילוי תאים סרטניים, ובדיקת שתן לגילוי דלקות.
על פי הצורך ניתן להעזר במכשיר המודד לחצים ברקטום ובשלפוחית השתן כדי לבצע אבחנה מדויקת המסייעת לקביעת הטיפול הנכון. בדיקה זו היא קצרה, אינה מסובכת, אינה כואבת, ומבוצעת באמצעות החדרת קטטר זעיר לכיס השתן.
אם נקבעה אבחנת שלפוחית רגיזה, הרופא ירשום טיפול תרופתי בלבד וימליץ על תרגילים לאימון השלפוחית. אם בוצעה אבחנת איבוד שתן במאמץ, הטיפול נקבע בהתאם לחומרת התסמינים, ועשוי לכלול טיפול תרופתי, פיזיותרפיה לרצפת האגן, ניתוח או הזרקות לפתח השופכה. הניתוחים המודרניים מבוצעים בגישה נרתיקית חדשנית הנקראת טי.וי.טי.
יתרון הטיפול בשיטת פאולה
שיטה זו היא נגזרת של הרפואה המשלימה, ומיועדת לטיפול בבעיות הקשורות לבריחת שתן. השיטה כרוכה בתרגילים גופניים של השרירים הטבעתיים.
פאולה גרבורג, מייסדת השיטה, המשיכה את רעיון הרפואה האלטרנטיבית לפיו לגוף קיימות יכולות ריפוי משל עצמו, והמציאה שיטה המבוססת על העובדה כי השרירים הטבעתיים השונים בגוף פועלים במערכת אחת הקשורה ביחסים הדדיים ומשפיעה על מכלול מערכות הגוף. בהתבסס על עיקרון זה, יכול המתרגל לשכלל את יכולתו הגופנית, לרפא את עצמו ולשפר את איכות חייו.
שיטת פאולה מתרגלת את הפעלת השרירים הטבעתיים הסובבים פתחים שונים בגוף, ופועלים בהתאם לתנועת החיים הבסיסית המאופיינת בתנועת כיווץ-שחרור, פתיחה-סגירה. שיטה זו נועדה לחזק את התיאום בין שרירי רצפת האגן לבין שרירים טבעתיים אחרים בגוף, כאשר כל השרירים הטבעתיים פועלים בהרמוניה עם סוגרי האגן ומפעילים זה את זה. מטרת התרגול היא לחזק ולשפר את פעולת השרירים החלשים.
זוהי שיטה הוליסטית יעילה המחזקת את שרירי רצפת האגן ומטפלת בבעיות רפואיות שונות הקשורות לגילאים מבוגרים ולמצבי בריחת שתן. שיטת פאולה מובילה לשיפור חיי המין, מרגיעה את הלחץ והמבוכה הקשורים לבריחת שתן, מחזקת את המערכת החיסונית, מגבירה את האנרגיה, משפרת יציבה, תנועת מפרקים ושרירים, ובעיקר משפרת את הבטחון באמצעות ההבנה כי אדם יכול לרפא את עצמו.
התרגול מתבצע באופן פרטי כאשר המדריך מלמד את המטופלת מספר תרגילים אותם ניתן לבצע בשכיבה, בישיבה, בהליכה ובעמידה, ולהתאימם לחיי היומיום. בהתאם לחומרת התסמינים וצרכי המטופלת, נקבעים קצב התרגילים ועוצמתם.