מהי רצפת האגן

הומאופתיה קלאסית היא שיטת טיפול מדויקת ועוצמתית.
ההומאופתיה מאבחנת את המטופל בצורה יסודית ומבינה את מקור ושורש המחלות.
ההומאופטיה משנה את חייו של המטופל ומחזירה אותו לאיזון בריאות ושמחה .

רצפת האגן היא קבוצת שרירים אשר תוחמת את האגן מלמטה ובכך מהווים את "רצפת האגן". רצפת האגןמדובר במספר שרירים המופעלים באופן רצוני ולוקחים חלק בפעולות שונות בגוף, ובין היתר מסייעים בשליטה במתן שתן.

מלבד זאת, כיווץ רצפת האגן מהווה חלק מהשוער האנאלי ומסייע גם לשליטה על מתן הצואה, וכמו כן שרירי רצפת האגן הם בעלי תפקיד במהלך הלידה. חשוב לציין שרצפת אגן חזקה חשובה ביותר גם למניעת צניחה של איברים שונים של חלל האגן וביניהם הרחם.

מה יכול לגרום לחולשה של רצפת האגן

חולשה של רצפת האגן היא מצב נפוץ המופיע בעיקר בנשים וגורם בין היתר לבריחת שתן. קיימים מספר גורמים המובילים לחולשה של רצפת האגן:

  • הריון ולידה – במהלך ההריון והלידה יכולה להופיע פגיעה בעצבים המעצבבים את שרירי רצפת האגן המובילים לחולשה. כמו כן, תהליך הלידה גורם לטראומה קשה לשרירי רצפת האגן, אשר במקרים מסויימים יכולה להיות קשה ובלתי הפיכה.
  • גיל המעבר – בגיל המעבר גוף האישה מייצר פחות אסטרוגן אשר משפיע על שרירי רצפת האגן וגורם לחולשתם.
  • השמנה וחוסר פעילות גופנית – גורמים לחולשה כללית של הגוף ויכולים להביא לחולשה של שרירי רצפת האגן. בנוסף, השמנה בטנית עלולה ליצור לחץ על השלפוחית ועל שרירי רצפת האגן שיוביל לחולשתם.

הקשר בין חולשה ברצפת האגן ובריחת שתן

שרירי רצפת האגן הם בעלי תפקיד מרכזי בשליטה במתן שתן ובתהליך ההתאפקות, וחולשה שלהם גורמת בדרך כלל לבריחת שתן. כיווץ שרירי רצפת האגן מסייע לסגור בצורה טובה יותר את פתח השופכה ובכך עוזר לשלוט על מתן השתן.

שרירי רצפת אגן חלשים, גורמים לכך שקשה יותר לשלוט על השתן ובכך בריחת השתן יכולה להופיע. יש לציין שאצל נשים קיימת חשיבות מוגברת לשרירי רצפת האגן בהקשר של בריחת שתן, ולעומת זאת בגברים לשרירי רצפת האגן חשיבות פחותה יותר.

תרגילים לחיזוק רצפת האגן

במידה ומופיעה בריחת שתן, או שאתם נמצאים בסיכון לפתח בריחת שתן (כמו לדוגמא נשים בהריון) חשוב מאוד לבצע תרגילים לחיזוק רצפת האגן. מדובר בדרך כלל בתרגילים קלים ופשוטים אשר ניתן לבצע ללא כל בעיה, בכל מקום ומבלי שאף אחד יידע.

ולכן, מומחים רבים ממליצים בעיקר לנשים לבצע את התרגילים בזמן ישיבה בהרצאה, עבודה במשרד, צפייה בטלוויזיה או אפילו בזמן האוכל. התרגילים לחיזוק רצפת האגן נקראים Kagel Exercises והם פשוטים לביצוע מכיוון שהם כוללים כיווץ והרפיה של שרירי רצפת האגן.

במהלך התרגול, יש לכיווץ את השרירים "כאילו שמתאפקים" ולהרפות למשך מספר פעמים. מומחים שונים ממליצים על ביצוע סטים של 8-10 חזרות במשך 3 פעמים ביום, ולטענתם ניתן לראות שיפור תוך מספר שבועות עד חודשים. במהלך התרגול, חשוב מאוד להתמקד בשרירי רצפת האגן בלבד ולא לכווץ שרירים אחרים (כמו לדוגמא שרירי הבטן).

יש לזכור שטכניקה נכונה חשובה יותר מכוח או מהירות, ויש להקדיש את הזמן והריכוז המתאים לתרגול. במידה ולא מושג שיפור, או שלדעת המטופלים אינם עושים זאת נכון, חשוב מאוד להיפגש עם פיזיוטרפיסט להדרכה ולייעוץ, ובמידה הצורך להשתמש במכשירי עזר שונים אשר עוזרים במהלך התרגול.

חשיבות חיזוק רצפת האגן ואימון מתאים

אנשים רבים מזלזלים בחיזוק רצפת האגן, אך חשוב לזכור שבריחת שתן היא תופעה נפוצה ביותר, וכדאי מאוד למנוע אותה באמצעות תרגול מתאים ונכון. למי שלא מעוניין בתרגילי האימון הביתיים, כיום קיימים במועדוני ספורט שונים שיעורים מסודרים המיועדים לחיזוק רצפת האגן, ומתאימים לכל אחד ובעזרתם ניתן לשלב אימון גופני עם חיזוק של שרירי רצפת האגן על מנת למנוע בריחת שתן ושלל בעיות רפואיות נוספות.

אז מה היה לנו בכתבה:
תמונה של רינת בר-לב
רינת בר-לב

מומחית לטיפול בבריחת שתן למבוגרים, מתבגרים וילדים. רינת עם נסיון רב בהתמודדות עם בעיות שליטה על הסוגרים.