בריחת שתן בעיה רפואית נפוצה, בעיקר (אבל לא רק) בקרב נשים שהגיעו לגיל המעבר או עברו אותו. למרות זאת, רבים אינם ששים לטפל בבעיה. בחלק מהמקרים הדבר נובע מהנחה שגויה ש"אין מה לעשות" או שמדובר במצב "טבעי". לצד זה ישנם אנשים החלים מבוכה מעצם הטיפול בבעיה רגישה כל כך, הגורמת להם אי נוחות.
נקודת המוצא שלנו היא אין מקום לתפיסות האלה, וזאת מכיוון שקיים כיום ציוד רפואי מגוון וטיפולים משלימים שיכולים להקל משמעותית על הסובלים מבריחת שתן.
שורה ארוכה של פתרונות
רשימת הציוד הרפואי שיכול לסייע לסובלים מבריחת שתן רחבה בכל קנה מידה. מצד אחד אלו הן חדשות מעולות, אך מצד שני כאלה שמצריכות ביצוע בדיקות שונות בדרך להתאמת המוצר הרפואי האידיאלי לאדם ספציפי. זה מתחיל כמובן עם תרופות שונות, שבכוחן להתערב באותם מנגנוני יצירת השתן והפרשה שלו: תרופות אנטי כולינרגיות, לדוגמא, או תרופות שתפקידן לחקות את פעילותו של ההורמון ADH. התרופות האלה ניתנות במרשם רופא, לאחר אבחון מקיף של מצב המטופל והבעיה ממנה הוא סובל.
טיפולים פיזיותרפיים הם משתנה מרכזי אחר בתמונת הטיפולים בבריחת השתן, כאשר מטרתם היא לחזק את השרירים או רצפת האגן, לעבוד על שליטה מחודשת בפעילות השלפוחית ועוד. את הטיפול ניתן לשלב עם תרגילים שונים הנעשים בבית, או אפילו מכשור רפואי. כך למשל טיפול בביופידבק או בגירוי חשמלי, אליו נתייחס בהרחבה בהמשך, משתלב היטב עם הטיפול הפיזיותרפי ומהווה לעיתים חלק בלתי נפרד ממנו.
מוצרים וטיפולים שונים מקשת הרפואה המשלימה הפכו ללגיטמיים מאוד בשנים האחרונות, ויש להם מקום של כבוד גם ברשימת ההתמודדויות עם בריחת שתן. הטיפול ההומיאופתי נחשב לנפוץ בכל קנה מידה. הוא מבוסס על תרופות טבעיות, אותן מתאימים באופן מלא למאפייני האדם הסובל מהבעיה ומדרגת החומרה של בריחת השתן המופיעה אצלו.
כך למשל תוכלו למצוא סוגים שונים של תרופות הומיאופתיות המיועדות לבריחה שמקורה בניתוח כירורגי, לדוגמא, לעומת תרופות הומיאופתיות המתאימות לאנשים שבריחת השתן שלהם נובעת או מוחמרת בעת צינון או התקררות. התרופות עשויות לטפל הן בתסמינים של בריחת השתן והן בגורמים המביאים לה.
בריחת שתן שמקורה ברצפת האגן
תפקוד לקוי של רצפת האגן הוא מהגורמים העיקריים כיום לבריחת שתן. בין אם המדובר הוא בצניחה, בהיחלשות או בכל בעיה אחרת הקשורה לרצפת האגן, ובלי קשר למקור של אותה פגיעה (למשל הריון או בעיה רפואית נקודתית), יש כיום מגוון עזרים שעשויים לסייע לשיקום רצפת האגן.
כך למשל תוכלו לרכוש מכשיר ביתי שמטרתו טיפול וחיזוק השרירים ברצפת האגן דוגמת מכשיר ביופידבק, אלקטרודה אנאלית או ואגינלית, מאמן שרירי העובד על האזור באמצעות גירויים חשמליים ועוד. חלק מהמכשירים מיועדים מראש לאוכלוסייה ספציפית, לדוגמא גברים שבריחת השתן שלהם מקורה בכריתת ערמונית.
איך אפשר בלי מוצרי הספיגה?
חלק מהמוצרים המוצעים להתמודדות עם בריחת שתן אינם מיועדים לטיפול בשורש הבעיה, אלא יותר לצמצום ההשפעות שלה. אנחנו מתכוונים בעיקר למוצרי הספיגה למיניהם, שיכולים להחזיר את האדם לתפקוד מלא, להקטין את המבוכה שלו ולהחזיר לו במידה מסוימת תחושת עצמאות. בין המוצרים המרכזיים בקטגוריה הזו ניתן להזכיר פדים סופגים המולבשים בתוך התחתונים, מכנסונים או חיתולים למבוגרים, מגני מזרון המונעים דליפה של השתן למזרון עליו אנחנו ישנים ועוד.
רצוי לשקול באופן חיובי שימוש במוצרים מהסוג הזה, לפחות עד שמשיגים מחדש את השליטה בשלפוחית השתן (אם הדבר אפשרי כמובן). ואגב, מי שחש מבוכה לרכוש מוצרים מהסוג הזה – למרות שאין בכך לדעתנו שום דבר פסול – יוכל כיום לרכוש אותם בצורה דיסקרטית דרך האינטרנט.