בריחת שתן אצל גברים היא בעיה רפואית נפוצה, בעיקר בגיל מבוגר, ומקורה לרוב בהיחלשות מערכות שונות בגוף או בערמונית מוגדלת – תהליך שמתרחש עם הגיל. לעיתים היא מופיעה גם בגיל צעיר יותר, למשל עקב תופעות לוואי של תרופות. מעבר להיותה מטרד, בריחת שתן עלולה להצביע על בעיות רפואיות נוספות, לפגוע באיכות החיים ולערער את הביטחון העצמי.
דליפת שתן מוגדרת כאובדן שליטה על שלפוחית השתן, ועשויה להיות נקודתית או כרונית. אומנם הבעיה שכיחה יותר בנשים (בעיקר בשל היחלשות שרירי רצפת האגן אחרי לידות), אך גם גברים רבים סובלים מכך – בין השאר, גם עקב מצבים של ערמונית מוגדלת.
מהם הגורמים לבריחת שתן אצל גברים?
דליפת שתן אצל גברים מופיעה לעיתים קרובות כחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי, שבו חלה ירידה בתפקודן של מערכות שונות בגוף. השכיחות של התופעה עולה משמעותית עם הגיל, במיוחד מגיל 65 ומעלה, כשההערכות מדברות על כ-10 עד 20 אחוזים מהגברים הסובלים מכך בדרגות חומרה שונות.
הגורם השכיח ביותר לבריחת שתן בגיל מבוגר הוא פעילות יתר של שריר השלפוחית. במצב כזה, השלפוחית מתכווצת לפני שהיא מתמלאת, מה שגורם לבריחת שתן חלקית ולהישארות שתן בשלפוחית גם לאחר ניסיון התרוקנות.
גורם שכיח נוסף לחוסר שליטה במתן שתן אצל גברים הוא, כאמור, ערמונית מוגדלת. עם השנים והגיל המתקדם, גדילתה של בלוטת הערמונית עשויה לגרום לבעיות במתן שתן בשל מיקומה (בצמוד לצינור השתן). התסמינים של ערמונית מוגדלת קשורים בקשיים רבים סביב פעולת מתן השתן ותכיפותה.
בנוסף, גם לאורח החיים של הגבר יש השפעה משמעותית על בריחת השתן. גברים שנמצאים בקבוצת סיכון או שכבר סובלים מדליפת שתן מפעם לפעם, עלולים לחוות החמרה בתסמינים בעקבות שתייה מופרזת של משקאות המכילים קפאין, כמו קפה או תה.
חשוב גם לציין שדליפת שתן אצל גברים עשויה גם להעיד על בעיה רפואית חמורה יותר או לנבוע ממנה ישירות. מחלות כמו טרשת נפוצה, סוכרת, פרקינסון, דלקות חוזרות במערכת השתן וגם פגיעה מוחית או שיבוש בתפקוד מערכת העצבים, יכולות להוות חלק מהסיבות.
איזה טיפולים רפואיים מתקדמים קיימים לטיפול בבריחת שתן בגברים?
על מנת לטפל בבריחת שתן אצל גברים יש לעשות ראשית אבחון מדויק בכדי לאתר את הגורם לבעיה, מכיוון שיש מספר סוגים של דליפות שתן ומספר גורמים לכך. לאחר אבחון מסודר ניתן יהיה להתאים לכל מטופל תכנית טיפול אישית בהתאם לנתונים שלו ולמצבו הבריאותי. פתרונות לבעיה יכולים לכלול:
- טיפולים תרופתיים ושינויים התנהגותיים – כגון שינויי תזונה, בקרת שתייה כולל הימנעות ממשקאות מסוימים.
- תרגילי פיזיותרפיה לחיזוק שרירי האגן – תרגילים ייעודיים המסייעים בהפחתת בריחת שתן.
- גירויים חשמליים וטיפולי ביו פידבק – טכנולוגיות מתקדמות המסייעות בחיזוק השליטה על שלפוחית השתן.
- שימוש בצנתר או התערבות ניתוחית מלאה – פתרונות במקרים של דליפה חמורה יותר.
- טיפולים חדשניים לבריחת שתן אצל גברים:
- שיטת REZUM – טיפול חדשני בערמונית מוגדלת המתבצע בגישה זעיר פולשנית, ללא אשפוז, המבוסס על אידוי באמצעות קיטור אשר הורס את רקמת הערמונית. קיטור מים סטרילי מכווץ את רקמת הערמונית, מפחית את הלחץ על שלפוחית השתן ומשפר משמעותית את השליטה על השתן.
- טיפול בלייזר לערמונית (HoLEP) – ניתוח בלייזר הולמיום המסייע בהקטנת הערמונית המוגדלת, מה שמפחית לחץ על צינור השתן ומשפר את השליטה במתן שתן.
- גירוי עצבי לטיפול בשלפוחית רגיזה (InterStim, TENS) – טיפול מתקדם לגברים הסובלים מפעילות יתר של השלפוחית באמצעות גירוי עצבי חשמלי קל, המסייע בשליטה על מתן השתן.
- תרופות חדשניות לטיפול בשלפוחית רגיזה – תרופות כמו Mirabegron (בטא-אגוניסטים) אשר מסייעות להרפיית שלפוחית השתן ומאפשרות שליטה טובה יותר בדליפת שתן.
- השתלת סוגר מלאכותי (Artificial Urinary Sphincter) – פתרון טכנולוגי מתקדם לגברים הסובלים מבריחת שתן חמורה, בעיקר לאחר ניתוחים בערמונית. שתל זה מספק שליטה טובה יותר על מעבר השתן.
לסיכום, קיימים פתרונות רפואיים מתקדמים לבריחת שתן אצל גברים, החל משיטות זעיר פולשניות ועד לטיפולים טכנולוגיים חדשניים. חשוב להתייעץ עם רופא מומחה על מנת לבחור את הטיפול המתאים ביותר לכל מטופל.