מחלת אלצהיימר היא מחלה ניוונית המובילה למוות של תאי העצב במוח. התהליכים הניווניים מתקדמים במהלך השנים ופוגעים באזורים שונים במוח, כשבין היתר לאורך המחלה החולה צפוי לסבול מליקויים ביכולת החשיבה, מבעיות תפקוד, משינויים בדפוסי ההתנהגות ועוד.כמו כן בין השאר מחלת אלצהיימר מגדילה משמעותית את הסיכון לסבול מבריחת שתן במספר מנגנונים, כשלפי הידוע כיום בין 70-60% מהחולים יפתחו בשלב כזה או אחר תסמינים של בריחת שתן. במאמר שלפניכם נספק שלל עצות וטיפים שימושיים להתמודדות עם בריחת שתן בקרב חולי אלצהיימר.
מהם הגורמים לבריחת שתן בקרב חולי אלצהיימר?
כפי שציינו, ישנם מספר מנגנונים שבהם משפיעה מחלת אלצהיימר על בריחת שתן. כך לדוגמה, בריחת שתן יכולה לנבוע כתוצאה מטיפול תרופתי מסוים שעשוי לגרום לתופעת לוואי של בריחת שתן. במקרה זה, יתכן שניתן יהיה לטפל בבעיה על ידי החלפת התרופה בתרופה שאינה גורמת לבריחת שתן. כמו כן יתכן שהבעיה נובעת כתוצאה מאובדן היכולת להתמצא במרחב. במצב זה, יתכן שהמטופל יתקשה להגיע לחדר השירותים בזמן. בנוסף המטופל עשוי לסבול מקושי בהתפשטות או בקושי ליידע את האדם המטפל בו על כך שהוא צריך להתרוקן.
כדי שהרופא יוכל לספק את הטיפול הרלבנטי והיעיל ביותר, יש ראשית לאפיין ולאבחן את הבעיה באופן המדויק ביותר. לפיכך יש לנסות להבין מהי התדירות של בריחת השתן, באילו מצבים היא מתעוררת, האם הוחלף לאחרונה סוג או מינון התרופות שהמטופל נוטל, האם התחולל שינוי כלשהו באורח חייו, האם חל שינוי התנהגותי מסוים לאחרונה ועוד. כל מידע שתוכלו לספק לרופא על אופי הבעיה, יתרום לשיפור איכות הטיפול.
כיצד ניתן להקל על החולה?
כך ניתן להקל על חולי אלצהיימר הסובלים מבריחת שתן:
1. סיוע באיתור חדר הנוחיות
אם מקור הבעיה טמון בקושי לאתר את חדר השירותים בשעות הלילה, ניתן להקל על הבעיה על ידי סיוע לחולה למצוא את דרכו בשעות החושך. כך לדוגמה ניתן להתקין גופי תאורה קטנים לאורך הדרך המובילה מחדר השינה של המטופל לחדר השירותים, המאובזרים בחיישני תנועה. באופן הזה, כאשר החולה יקום ממיטתו במהלך הלילה, החיישנים יזהו אותו והדרך לחדר השירותים תהיה מוארת.
בהקשר זה גם יש לציין כי חשוב מאוד לפנות את הדרך מכל מכשול שעשוי להקשות על הגישה לחדר השירותים כמו כבלים הפרושים על הרצפה, רהיטים הממוקמים לאורך הדרך ועוד.
2. עזרה בבחירת הלבוש המתאים
יתכן מאוד שהגורם לבריחת השתן אצל המטופל קשור לקושי בהתפשטות. אם לדוגמה קיים קושי בפתיחת רוכסן או כפתורים במכנסיים, יתכן שניתן יהיה להתמודד עם הבעיה על ידי מעבר לביגוד שקל לפשוט כמו מכנסיים עם גומי לצורך העניין. חולי אלצהיימר רבים מתקשים למשל להסיר את חגורת המכנסיים בשלב מסוים ולכן חשוב לברר האם במקרה זהו הגורם לבעיה.
3. הנהגת שגרה קבועה
על ידי יצירת שגרה קבועה, ניתן למנוע "תאונות". כך לדוגמה ניתן לעודד את המטופל להתרוקן לאחר כל ארוחה ולוודא שזמני הארוחות או מועדי השתייה, קבועים. בנוסף מומלץ להימנע מצריכת נוזלים כשעתיים לפני הכניסה למיטה או שעתיים לפני הכניסה לרכב, לפני נסיעות ממושכות. כמו כן מומלץ באופן כללי להימנע מצריכת חומרים משתנים כמו אלכוהול וקפאין, שעשויים להחמיר את הבעיה.
4. שימוש באביזרים להתמודדות עם בריחת שתן
עד לפתרון הבעיה, ניתן להיעזר בשלל ציוד, עזרים ואביזרים המיועדים לאנשים הסובלים מבריחת שתן. הכוונה היא למשל למוצרי ספיגה כמו פדים סופגים, תחתונים סופגים, חיתולים למבוגרים, מגן מזרן, מגן שמיכה ועוד.