אלכוהול במנות קטנות יכול להיות מקובל לחלוטין כחלק מהתזונה, אך כמויות מוגזמות של אלכוהול עלולות להשפיע באופן שלילי על הבריאות. תזונה מזינה ומאוזנת מסייעת לשמירת תפקוד הכליות, שלפוחית השתן ובריאות השופכנים, אך עודף אלכוהול עלול להפריע לתפקוד התקין של מערכת השתן. תסמינים קלים כוללים הגברת השימוש בשירותים, או שעלולות להתפתח בעיות בריאותיות חמורות יותר כגון מחלות כליות.
אלכוהול ומערכת השתן
צריכה מוגזמת של אלכוהול עלולה להפריע לתפקוד התקין של הכליות, ולגרום להן נזק. שתייה מוגזמת של אלכוהול עלולה לגרום ליתר חומצה אלקטרוליטית בגוף, ושימוש כרוני באלכוהול לטווח הארוך, עלול אף להוביל לאי ספיקת כליות.
מאמר שפורסם בשנת 2008 בכתב העת "התקדמות הטיפול הפסיכיאטרי", מדווח שאלכוהוליזם עלול לגרום לגוף גם להחזיק מלח ומים, אשר גורם לתאים להתנפח ולהפריע ליכולת תקינה של קליטת ויטמינים ומינרלים.
למרות שאלכוהול עשוי לסייע לחלק מהאנשים להירדם, הוא מוביל לשינה טרופה או התעוררות בקלות מאוחר יותר על מנת להגיע לשירותים. אפילו צריכת אלכוהול שש שעות לפני השינה עלולה לשבש את השינה במהלך הלילה.
חלק מהאלכוהוליסטים מפתחים בעיות של בריחת שתן, שכן השיפוט שלהם לקוי, והם אינם מסוגלים להבחין בצורך להגיע לשירותים, או שהם שותים כמויות כה גדולות, עד שהשלפוחית שלהם "מתפוצצת" ודולפת.
סיכוני אלכוהוליזם על דרכי השתן
אלכוהוליזם משפיע על מערכת השתן באמצעות הפרעה לתפקוד התקין של אדנוזין, החיוני בשל כוחו לסייע לכליות לסנן פסולת. כשתפקוד אדנוזין נפגע, הכליות אינן מסוגלות לתפקד באופן יעיל. כמויות מוגזמות של אלכוהול פוגעות במערכת החיסונית, ובכך מופחתת יכולת הגוף להילחם בבעיות בדרכי השתן ובזיהומי עור.
עודף אלכוהול גורם לגוף לייצר יותר שתן, הממלא את שלפוחית השתן במהירות גבוהה יותר. במהלך שתייה, אנשים נוטים לשכוח להגיע לשירותים, וממתינים יותר מידי זמן עד לריקון השלפוחית, מה שעלול לגרום לה להימתח במידה יוצאת דופן, עד להחלשת בטנת השריר והתפתחות בריחת שתן. מתיחת יתר של השלפוחית גורם להצפת שתן בתוך הכליות, התפתחות דלקת כליות ופגיעה מתקדמת לאורך הזמן.
הגנה על הבריאות
יש להתייעץ תמיד עם הרופא לגבי כמות האלכוהול, אם בכלל, המתאימה לתזונה, בהתבסס על ההיסטוריה הרפואית האישית, והתרופות והתוספים הנצרכים בהווה. הקפדה זו חיונית במיוחד לנשים הרות, שכן אלכוהול עלול לעבור דרך השליה אל העובר.
כמויות מתונות של אלכוהול יכולות להיות חלק מתזונה מאוזנת היטב, כשאדם נמצא במצב בריאותי טוב. המרכז לבקרת מחלות ומניעתן מדווח שצריכה מתונה של אלכוהול היא משקה אחד ליום לנשים, ושני משקאות ליום לגברים.
במהלך התייעצות, רופא מסביר מהי שתיית אלכוהול בריאה, ויכול לאבחן אלכוהוליזם באמצעות השוואת דפוס השתייה לדפוסים הנורמאליים, בהתבסס על היסטוריה גנטית, ובדיקת השפעות השתייה על החיים.
קיימות שיטות שונות לשינוי התנהגות שתיית אלכוהול, כולל פיתוח תוכנית עם הרופא, גיוס תמיכת בני משפחה או חברים, או באמצעות השתתפות בקבוצות תמיכה כגון אלכוהוליסטים אנונימיים. חשיבה על מטרות החיים מסייעת בהנעה לפיתוח שיטות הבראה. השינוי עשוי להיות תהליך ארוך ולעיתים קרובות עשויה להתרחש הישנות של אלכוהוליזם, אך בכל פעם בה אדם מנסה לשפר את חייו, הוא מגביר את סיכויי הצלחתו.